גודל טקסט:
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
4 - חיפוש
הצהרת נגישות
חיפוש צימר
עגלת קניות
שם
עלות
כמות
מחק
לתשלום

הצבוע עציון

צבוע מפוספס שנצפה באופן תדיר באזור נחל תקוע על ידי מדריך בית ספר שדה -יותם בשן , זכה להתעניינות רבה בקרב תושבי האזור וכעת הוענק לו את השם "עציון" במטרה להגביר את המודעות למצב הצבועים בטבע המקומי.

בשבועות האחרונים תיעד יותם בשן, מדריך בבית הספר שדה כפר עציון, את הצבוע בשעת בוקר כשהוא מחפש אחר מזון ובתיעוד נוסף עם שארית של פגר בפיו.

בבית ספר שדה קראנו לחובבי הטבע לבחור לו שם והוצפנו במאות שמות. בין כל ההצעות נבחרו שמונה שמות: בועז, עירא, הורדיון, יוספוס, עציון, חריטון, עמוס והורדוס.

ירון רוזנטל : "מתן השם לצבוע הוא צעד נוסף שעלינו לעשות כדי לחבר את עם ישראל אל הטבע הנהדר של גוש עציון וספר מדבר יהודה. אנו בבית ספר שדה כפר עציון, מחוייבים לעשות הכל כדי לשמור על הצבוע מנחל תקוע, ועל שאר היונקים בפרט והטבע בכלל על מנת שגם ילדנו ונכדינו יוכלו לחיות לצד הטבע הארצישראלי המרשים".

מנקה את הטבע מפגרים

צבוע מפוספס  (Hyena heyna)

בארץ-ישראל מתקיים רק מין אחד - צבוע מפוספס. 

הצבוע הוא הטורף הגדול בארץ כיום ,משקלו יכול להגיע ל45 ק"ג, מקום מחייתו של הצבוע הוא בשטחים פתוחים בכל רחבי הארץ, צורת הפסים שעל הפרווה ייחודית לכל פרט והיא כמו "טביעת אצבעות". 

הצבוע ניזון מפגרים,  שיני השסע של הצבועים גדולות מאוד ושרירי הלעיסה שלהם מפותחים ביותר ומתאימים לאכילת פגרים ופיצוח עצמות, (התאמה זו התפתחה במהלך האבולוציה, כפי הנראה בעידן בו היה ריבוי של טורפים) לעיתים הוא טורף גם בעלי חיים קטנים ואיטיים, וניזון לפעמים מפירות וירקות.הצבוע משוטט ויכול לעבור מרחקים גדולים, כשמצא פגר הצבוע מסוגל לאכול כמויות גדולות מאוד של בשר בבת אחת, על מנת להישאר שבע באם יקלע לזמן רב ללא מזון.

הצבוע פעיל בלילה בדרך כלל , וניתן לראות צבועים פעילים מוקדם בבוקר בחזרה אל מקום המסתור שלהם ביום. הוא חי במערות או במחילות ,בין היתר מחילות ששימשו בעבר אדם (לאורות או מחילות מסתור עתיקות)

הוא איננו חיה חברותית ולכל פרט תחום מחיה משלו. את נחלתו הוא מסמן על ידי מריחה של חומרי ריח שהוא מפריש מבלוטות שליד פי-הטבעת שלו. 

הזכר והנקבה דומים במראם וקשה להבדיל ביניהם מרחוק,

הזכר מגיע לבגרות מינית כשהוא בן שנתיים בערך והנקבה יכולה להגיע לבגרות בגיל שנה ולהמליט בגיל שנה ורבע. 

הזכר והנקבה חיים בתחומי מחיה חופפים אך לכל אחד טריטוריה משלו , משך ההריון של נקבת הצבוע הוא 90 יום, שבסופם נולדים בין גור אחד לחמישה. ההמלטה מתרחשת כמעט בכל חודשי השנה. הגורים מצטרפים לאם בחיפוש מזון כשהם בני שלושה חודשים בערך.

נקבת הצבוע ממליטה פעם בשנה או פעם בשנתיים ומטפלת בצאצאים לבדה.

בשבי יכולים זכר ונקבה ליצור קשר מונוגמי קבוע והם נשארים קשורים זה לזו לנצח. 

תוחלת החיים של הצבוע כשלושים שנה בשבי.

הצבוע הוא בעל חיים מועיל, בגלל היותו אוכל נבלות .

הוא מין בסכנת הכחדה בגלל פגיעה בבתי גידול טבעיים, קיטוע שטחי מחיה, צייד, ירידה במקורות המזון, מדי שנה נמצאים צבועים מתים כתוצאה מרעל שמפוזר על ידי עבריינים וצבועים רבים מתים בכבישי הארץ בעת ניסיונם לאכול בעל חיים שנדרס והושאר על הכביש..

 

יש לנו בכפר עציון גם:

טיולים מאורגנים למבוגרים ולציבור הרחב צימרים פעילויות קיץ למבוגרים אירועים
הזן את האימייל שלך ולחץ על שלח כדי להתחיל בתהליך שחזור הסיסמה